Ingrid

De aanloop in het kort:

In den beginne, na mijn studies keramiek zag ik het helemaal voor me: ik zou deeltijds decoratieve objecten in kleine oplage maken, in opdracht werken, wandobjecten realiseren, … en daarnaast deeltijds “om den brode” uit werken gaan.

Zo heb ik een 10-tal jaren met plezier gewerkt en elke stap hierbij, gaande van het ontwerpen, creëren, verfijnen, samenwerken, tentoonstellen, bijleren, kennis doorgeven, … heb ik enorm van genoten.

Alleen, tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren …  Een keuze drong zich op en zo ben ik, ook met veel enthousiasme, voltijds in de private sector aan de slag gegaan.

Heb ik spijt van deze keuze? Niet echt.

Jong, nieuwgezind en leergierig wou ik ook andere horizonten verkennen en in mijn job kon ik andere talenten inzetten en reizen. Dit heeft mijn lange tijd voldoening gegeven, echter altijd met in het achterhoofd ooit wel de kleidraad terug op te nemen.

Vandaag is de tijd daarvoor rijp, de setting klaar én heb ik een creatieve duizendpoot/deelgenoot naast mij.

Geënthousiasmeerd door Bert en zijn projecten “houtdraaien” en “een eigen website ontwikkelen” zie ik het helemaal zitten om mee te schrijven aan het verhaal van Den Koning, te beginnen met een hoofdstukje in klei.

Werken met klei is voor mij in de eerste plaats boetseren, opbouwen met lappen klei, vormen vervormen, het toeval laten spelen en het ook bewust opzoeken.  Hierbij gebruik ik liefst middelgrove/grove klei die stevigheid biedt om op groter formaat te werken en op zich al een zekere ruwheid geeft.

De vormgeving is bewust eenvoudig gehouden of vereenvoudigd zodat het oppervlak goed te bewerken is met texturen, patronen en reliëfs.  

Het kleurenpalet dat ik het liefst gebruik zijn natuur- en aardetinten, wit-grijs-zwart combinaties, met hier en daar een kleuraccent.   

Tot slot: geen keramiek zonder bakken! Ook hier zijn er nog enkele stooktechnieken die andere perspectieven bieden en die ik wil leren kennen.

Dit is voor mij een voldoende ruim kader dat ik mezelf (graag) opleg om verder uit te diepen. Het helpt mij beter te focussen en rustiger te werken.

Tenslotte wil ik keramiek en uit hout gedraaide objecten combineren, maar hierover later meer.